Mindfulness meditatie
Waarom je geen mindfulness-meditatie nodig hebt om toch mindful te zijn
(geschreven door Marisa Garau)
Mindfulness en meditatie zijn heuse trends en veel succesvolle mensen zweren erbij. Maar terwijl de positieve gevolgen klinisch bewezen zijn, heeft toch niet iedereen er baat bij. Sterker nog, een uur lang stilzitten kan juist extra onrust en stress veroorzaken. Mindfulness-expert Marisa Garau ontdekte dat meditatie niet nodig is om toch te profiteren van de innerlijke rust die het toepassen van mindfulness geeft. In dit artikel geeft ze een praktische oefening om je het heilzame effect van mindfulness te laten ervaren zonder dat je daarvoor op een meditatiekussentje hoeft te kruipen.
Goed mis
Ik worstelde al sinds m’n pubertijd met depressie en chronische stress. Toen ik was afgestudeerd en mijn eigen reclamebureau begon, nam de stress nog meer toe… terwijl mijn gezondheid gestaag afnam. Niet alleen leed ik onder terugkerende depressie, maar ook ontwikkelde ik allerlei fysieke aandoeningen, waaronder een schildklier- en oogziekte. Uiteindelijk raakte ik op m’n 37e burned out, en pas toen besefte ik dat het flink mis was. Want…
… het drong niet tot me door dat ik elke ochtend met buikpijn opstond omdat ik bang was voor wat de dag me zou brengen.
… ik begreep niet dat ik elke weekend overwerkte omdat ik perfectionistisch was en mijn prestaties (in mijn ogen) nooit goed genoeg waren.
… ik kon niet zien dat ik opgesloten zat in een spiraal van eindeloos ronddraaiende negatieve gedachten.
Schaduwkant
Ik was niet alleen burned out, maar ook blacked out: doof en blind voor alle symptomen die zich elke dag opnieuw aan mij opdrongen. De heftige stress die regelmatig door de oppervlakte heen barstte… daar kon ik natuurlijk niet omheen. Maar die hele brei aan onzinnige en schadelijke overtuigingen die van binnen rondkolkte en angst veroorzaakte, verborg zich in de schaduwzijde van mijn bewustzijn. Het idee om eerlijk naar binnen te kijken vond ik zó beangstigend, dat ik dan op slag aan een nieuwe to-do-lijst begon om de neiging tot reflectie en zelfonderzoek te onderdrukken. Ik stak liever m’n kop in het zand dan de mogelijkheid te overwegen dat ik misschien het één en ander aan mijn levenshouding zou moeten veranderen. Natuurlijk was dit een vicieuze cirkel: hoe banger ik was om mezelf onder de loep te leggen, hoe meer ik werkte, hoe meer ik streste, hoe meer ik weg moest drukken, etcetera.
Buitenaards
Maar natuurlijk moest dit verstoppertje spelen een keer tot een gierende noodstop komen. En zo, toen ik op een dag in een ongekend heldere bui was, besloot ik dat ik genoeg had van m’n succesvolle carrière en stapte uit mijn bloedeigen reclamebureau, wow! Maar de lollyzoete honeymoon van enkele weken vrijwillige werkeloosheid (en rust) kwam abrupt tot een einde toen ik me opnieuw zorgen begon te maken: dat ik nu ongetwijfeld de loser van de eeuw was en het nooit meer goed met me zou komen. Gelukkig maakte een vriend van me attent op het voor mij buitenaardse idee van mindfulness, en na het volgen van de training was ik in staat om mijn levenshouding een totale make-over te geven.
Wat is mindfulness precies?
Mindfulness is een psychologisch verantwoorde methode om stress te verlagen door te mediteren. Veel mensen denken dat het doel van mediteren is om het denken te stoppen, waardoor je een soort gelukzalige staat van niet-denken kunt ervaren. Helaas werkt het niet zo :-))) Je brein is namelijk altijd actief, dag en nacht: daar kun je niets aan doen. Met meditatie streef je er niet naar om niet te denken, maar erken en accepteer je dat je gedachten hebt. Vervolgens doe je niets anders dan je gedachten observeren… zonder erin mee te gaan. Normaal, als je niet mediteert en gewoon je dingen van de dag doet, komen er allerlei gedachten in je op en ga je er willoos in mee. “Oh nee, het regent, nu is m’n hele dag verpest!” Het onbewust meegaan in dit soort gedachten wekt allerlei gevoelens en emoties op, zoals teleurstelling, verdriet of woede. En dat is niet zo goed voor je stress-levels.
Onpartijdige bioloog
Tijdens het mediteren kijk je als een soort onpartijdige bioloog naar wat je brein aan gedachten produceert, maar laat je je er niet door overweldigen. Het nuchter observeren van gedachten zorgt ervoor dat je gaat inzien dat je gedachten zichzelf eindeloos herhalen en vaak onnodig negatief en veroordelend zijn. Je leert zo je kletsende gedachten (je ego) niet zo serieus te nemen, waardoor je vanzelf minder snel gestrest raakt.
Zen
In de afgelopen jaren ontving ik echter steeds vaker mailtjes van wanhopige lezers die klaagden dat ze de mindfulness-meditatie maar niet konden volhouden. Ze hadden de handdoek in de ring gegooid… maar liepen daardoor weer net zo gestrest rond als vóór de mindfulness-training. Tja, ik kon het eerlijk gezegd goed begrijpen. Ga er maar eens aan staan als je een veeleisende baan hebt, een gezin om voor te zorgen en een gezond sociaal leven: dan is het toch praktisch onmogelijk om elke dag een uur voor jezelf uit te blocken en helemaal zen te zijn?
Onorthodox
Zelf deed ik steeds minder vaak de officiële mindfulness-meditaties, maar begon daarentegen mindfulness-in-alles-wat-je-doet toe te passen. Dat beviel me heel goed, want het altijd mindful zijn voorkomt dat stress en frustratie gedurende de dag opbouwen, met emotionele balans en innerlijke rust als logisch gevolg. En zo kwam ik op het idee dat mijn onorthodoxe toepassing van mindfulness misschien ook voor anderen zou kunnen werken.
Zonder mediteren toch profiteren
Inmiddels run ik al 10 jaar mijn online mindfulness-platform waarmee ik mensen help om mindfulness een natuurlijk deel van hun leven te maken, zodat ze er niet elke dag apart voor hoeven te gaan zitten. Met de juiste oefeningen past mindfulness zich namelijk makkelijk aan je dagroutine aan, en zo kun je zonder meditatie toch profiteren van al het goede dat mindfulness te bieden heeft.
Hoe kun je de power van mindfulness ervaren zonder te mediteren?
Een meditatie-vrije oefening in mindfulness
- Kies een wandeling, fietstocht of tramrit die je elke dag doet, bijvoorbeeld wanneer je naar je werk gaat, boodschappen gaat doen, of de kinderen van school haalt.
- In plaats van te haasten, te piekeren of elke drie seconden je telefoon te checken, besteed je nu eens volledige aandacht aan het reizen zelf.
- Kijk goed om je heen. Neem de straten of de weg in je op. Kijk naar de bomen, huizen, auto’s, bussen, vrachtwagens. Kijk ook eens naar de mensen in de straat of in de tram. Wat zou er in hun leven spelen? Zij hebben dezelfde verlangens en dromen als jij hebt, en maken dezelfde tegenslagen mee. Glimlach naar andere mensen en gun hen je oprechte aandacht en vriendelijkheid.
- Adem dan een paar keer bewust in en uit.
Door op deze manier aandacht aan je omgeving te besteden zonder digitale afleiding of gepieker, geef je je brein een gezonde break waardoor je je een stuk rustiger en opgeruimder voelt als je aankomt op je bestemming.
Mindfulness meditatie
Je ontdekt meer inspiratie en praktisch advies in mijn uitgebreide artikel over balans vinden zonder mindfulness meditatie. Klik op ‘mindfulness meditatie’ om het volledige artikel te lezen.
Over Marisa Garau
Tien jaar lang runde Marisa Garau (52) haar eigen reclamebureau in Amsterdam. Daarna verhuisde ze met haar man en poezen naar Nieuw-Zeeland waar ze internationale bestsellers over mindfulness schrijft. Samen met haar man produceert Marisa haar eigen olijfolie en runt ze haar platform, waar je het gratis e-boek over haar praktische methode kunt aanvragen.